VŠE O SUSHI
Suši – sushi – 寿司
Je jedno z nejznámějších jídel japonské kuchyně.
Většina lidí si pod tímto pojmem představí zejména syrové rybí maso s rýží, ale suši je především vařená rýže spojená se speciální sladkokyselou omáčkou sušinoko připravenou k tomuto účelu.
Také slovo suši v doslovném překladu z japonštiny znamená „kyselá chut´“.
Sashimi
Specifickým způsobem natenko nakrájené plátky syrové ryby či mořských plodů.
Uramaki sushi
‚Obrácené‘ maki – ryba a řasa nori zabalená v rýži. Rolka se následně obalí kaviárem, sezamem či bylinkami.
Nigiri sushi
Váleček rýže potřený křenem wasabi, na němž je položený tenký plátek ryby nebo zeleniny.
Maki Sushi
Rýže zabalená spolu s rybou nebo zeleninou v řase nori pomocí bambusové podložky.
Rolka se pak krájí na menší kolečka.
Japonská etiketa
Používání jídelních hůlek v Japonsku je spojeno s řadou omezení, podobně jako s příborem v Evropě.
- hůlkami se neťuká o stůl, nádobí ani jednou hůlkou o druhou
- sousto je třeba vybrat ještě před ponořením hůlek do nádoby, jídlo se hůlkami nepřehrabuje ani nemíchá
- sousta se odebírají shora, sousto, kterého jste se hůlkami dotkli, také naberte
- jídelní hůlky se neolizují
- je nevychované ukazovat hůlkami kolem sebe
- hůlky se nepoužívají k přitahování nádob
- držení hůlek v pěsti je chápáno jako výhrůžné gesto
- zapichování hůlek do rýže je hrubá nezdvořilost – tímto způsobem se rýže obětuje zesnulým
- překládání jídla jiným osobám vlastními hůlkami je tabu, toto gesto je vyhrazené pouze pro přenášení kostí po kremaci pozůstalými